(untitled) (Scientific journal of the Fergana State University, 2025)
Ushbu maqolada Sariosiyo va Samarqand tojiklari shevalarida milliy urf-odat va marosimlarni ifodalovchi leksik birliklarning qiyosiy tahlili amalga oshirilgan. Tadqiqot doirasida ushbu shevalarda keng qo‘llaniladigan va xalqning madaniy-ma’naviy merosi sifatida ahamiyat kasb etuvchi so‘zlar lingvistik jihatdan o‘rganilgan. Qadimdan Samarqand va Sariosiyo tojiklari, dunyoning boshqa xalqlari singari, o‘ziga xos urf-odat va an’analarga ega bo‘lib, ushbu qadriyatlar avloddan-avlodga o‘tib, hozirgi kungacha yetib kelgan. Shu nuqtai nazardan, maqolada ushbu ikki hudud shevalarida milliy marosim va rasm-rusumlarni ifodalovchi leksik birliklarning farqlari tahlil qilinadi hamda ularning madaniy va lingvistik xususiyatlari ilmiy-nazariy jihatdan baholanadi.