(untitled) (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Ushbu maqolada Farg‘ona viloyatining Shoximardon hududida uchraydigan noyob va endemik o‘simlik turi - Oloy xiyoli (Physochlaina alaica Korotkova ex Kovalevsk.)ning bioekologik xususiyatlari o‘rganildi. Tadqiqotdan ko‘zlangan asosiy maqsad tur yashash muhiti, fenologiyasi, populyatsion holati va tahdid omillarini aniqlashdan iborat. Metod sifatida stasionar kuzatuv, GPS xaritalash, floristika tahlil va statistik qayta ishlash usullari qo‘llanildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, ushbu tur 1700–2500 m balandlikda joylashgan soyali va nam tog‘ etaklarida tarqalgan bo‘lib, uning populyatsiyasi parchalanma holatda saqlanmoqda. Xulosa tariqasida bu turning saqlanishi uchun monitoring tizimi va ekoturizm asosida muhofaza choralari taklif qilindi.