(untitled) (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Mazkur tadqiqot 2023–2025-yillar davomida Farg‘ona vodiysining yirik suv havzalarida olib borilgan kompleks ornitologik kuzatuvlar hamda masofaviy zondlash texnologiyalaridan olingan ma’lumotlar asosida amalga oshirildi. Kulrang g‘ozning Anser anser (Linnaeus, 1758) zamonaviy populyatsiya holati, uning Farg‘ona vodiysining turli hududlarda uchrash muddatlari, shuningdek eng qulay qishlash biotoplari bo‘yicha tahliliy ma’lumotlar keltirilgan. Masofaviy zondlash ma’lumotlari va dala kuzatuv natijalari fazoviy analiz va GIS vositalari orqali integratsiyalashgan holda ishlov berildi. Bu esa kulrang g‘ozning mavsumiy tarqalish qonuniyatlarini, migratsiya yo‘nalishlarini hamda turli hududlardagi qishlovchi populyatsiyalar zichligini aniqlash imkonini berdi. Shuningdek, tadqiqot doirasida muhofaza etiladigan hududlarning (MEH) tur populyatsiyasini saqlashdagi roli tahlil qilindi: MEH larning kulrang g‘oz migratsiya yo‘llarida joylashuvi, antropogen ta’sirlarning yo‘qligi va ularning zarur biotopik sharoitlarni ta’minlashdagi ahamiyati tahlil qilingan.