(untitled) (Scientific journal of the Fergana State University, 2026)
Maqolada Katta va Kichik O‘radaryo havzalarida tadqiqot olib borgan olimlar tomonidan to‘plangan O‘zbekiston Milliy gerbariysi (TASH) fondida saqlanayotgan va dala tadqiqotlarida terilgan gerbariy namunalari asosida tahlili keltirilgan. Shuningdek, gerbariyning qo‘llanilishi va uning o‘simliklarning biologik xilma-xilligini saqlashdagi ahamiyati qisqacha tavsiflangan. Tadqiqot natijasida hudud florasining endemlari uchun ilk marotaba shakllantirilgan ro‘yxatga muvofiq 18 oila 31 turkumga mansub 54 turni 255 ta gerbariy namunasini o‘z ichiga oladi. Bulardan, “Ozbekiston Respublikasi Qizil kitobi” (2019) asosida shakllantirilgan ro‘yxatga muvofiq, 8 oila 12 turkumga mansub 19 turining 75 ta namunasi keltirildi. Ushbu tadqiqot O‘zR FA Botanika institutining Janubi-G‘arbiy Hisor, Hisor-Darvoz va Panjoldi okruglari florasining to‘r tizimli xaritalash (Qashqadaryo viloyati qismi) davlat dasturi hamda tadqiqotchining dissertatsiya mavzusi doirasida bajarildi.